Choyxona palov
- Muallif: Malika
- Tayyorlash vaqti: 80 daq
- Toifa: Quyuq ovqatlar
- Taomning kaloriyaliligi: 6053.2 ккал
- 2015-09-15 17:16:04
- 1
- 0
- 41720
Masalliqlar
- qo'y go'shti - 1 kg
- sabzi - 1 kg
- piyoz - 300 gr
- guruch - 1 kg
- suv - 1 litr
- tuz - 1 osh qoshiq
- qo'y yog'i - 400 gr
Tayyorlash usuli
Qozonga 2x2 sm kubik shaklida twg’rab wolingan dumba tashlab, jizza tilla rang tusga kirib, yog’i chiqqunga va jizza tilla tusga kirgunga qadar eritiladi va jizzasini suzib wolinadi. (Agarda jizzasini yemaydigan bwlsangiz va yog’i kwproq chiqsin desangiz jizzani biroz kwproq qozonda ushlab turish kerak bwladi) Jizzani aslo tashlab yubormang, chunki bu ham wzgacha bir tam va lazzatga ega. Issiqina jizzani ustiga tuz va murch sepib, woziga twg’ralgan piyoz bilan qwshib tanavvul etiladi. Qizib turgan yog’ga avval yarim xalqa shaklida twg’ralgan piyozni tashlab, piyoz jigarrang tusga kirguncha qovuriladi, bu jarayon keyinchalik choyxona palovimiz rangini chiroylik chiqishini taminlaydi. Jigarrang tusga kirgan piyoz ustiga 2x2 sm kubik shaklida twrg’ab wolingan gwsht solib, gwshtni suvi chiqib tugaguncha qovuriladi, bu worada tuz solib yuborsa ham bwladi Swngra somon shaklida twg’ralgan sabzi tashlab 10-15 daqiqa qovuriladi, bu jarayonni mahalliy til bilan "zirvak" deyiladi. Keyin suv quyib, 5-10 daqiqa qaynatiladi. Suv qaynab chiqqach, tuzini kwrib, kam-kwsti bwlsa twg’rilanadi, swngra iliq suvda ivitilgan guruchni qozonga avval chetidan boshlab, keyin wrtasiga solinadi. Palovni tayyorlash jarayoni naqadar muhim bwlsa, damlash jarayoni undan-da hushyorlikni talab qiladi, bwlmasa natija kutilganidek chiqmasligi mumkin.
Qozonda ichidagi guruch imkon qadar bir xilda qaynashi kerak bwladi, wostidagi wolov bwlsa juda baland ham, past ham bwlmasligi lozim.
Chunki past wolovda palov guruchlari bwshashib lanj bwlib qolishi mumkin, baland wolovda esa hali guruchlar bug’lanmasdan, pishmasdan woldin suvi tugab, tagiga wolishi mumkin.
Qozondagi guruch 1-2 daqiqa qaynab, bug’langach, guruchlarni wohistalik ila aralashtirasiz, aniqrog’i guruchni ustki qismini wostiga, past qismidagini ustidan chiqazish lozim bwladi, shu holni to suvi qaynab tugunga qadar yana bir yoki ikki marta takrorlaysiz. Suvi qaynab tugagan va 2-3 marta aylantirilgan guruchni wrtaga twplab, ustiga zirani ezib solib yuborasiz, tabga kwra mayiz ham qwshib, 15-20 daqiqaga dimlab qwyasiz. Tayyor bwlgan choyxona palovni yaxshilab aralashtirib, laganga solib, tabga kwra bezatib dasturxonga tortiq qilinadi. Asl choyxona palov wortiqcha qwshimchalarsiz bwlishi kerakligini uqtirishadi ustozlarimiz. Lekin shunga qaramay bazi palovxwrlar qwshimchalar qwshishadi. Misol uchun, qazi, dumba, bedana tuxumi, sarimsoq va h.k. Bu kabi qwshimchalar har bir kishining wz istagi va tabiga kwra; istagan qwshishi yoki qwshmasligi mumkin.